Eva Wind deed mee aan Skills Heroes, de vakwedstrijden voor mbo’ers. Zij won daar goud en is nu Nederlands kampioen grafisch ontwerpen. Van 1 t/m 3 december is Eva in Zweden voor EuroSkills, het EK voor beroepen.

Wat wilde jij bereiken met Skills Heroes?

“Het leek me de perfecte kans om te laten zien dat je als mbo’er echt wel iets kunt. Ik dacht zelf altijd dat ik een hbo-opleiding zou kiezen, maar het mbo is veel praktischer. Dat past beter bij mij. Volgens mij denken veel mensen dat mbo’er minder slim zijn, maar dat is echt niet zo. Door mee te doen aan Skills Heroes kan ik die mening hopelijk bijstellen.”

Hoe voelde het toen jouw naam klonk op het podium?

“Het winnen was heel cool, maar ik ben geen type dat graag in de schijnwerpers staat. Mijn naam stond heel groot geprojecteerd op een scherm en mijn ouders vonden dat geweldig. Ik denk dat zij meer van de aandacht genoten dan ik.”

Wat is voor jou de meerwaarde van vakwedstrijden?

“Het is echt een kans om jezelf verder te ontwikkelen. Je krijgt alles aangereikt: een coach, een expert en de hele school staat achter je. Er wordt een route voor je uitgestippeld waarin je zo ontzettend veel kunt leren over je vak. Door al die trainingen word ik echt een pro. Heel anders dan wanneer je alleen naar school gaat of stage loopt.”

Moet je een doorzetter zijn voor dit soort wedstrijden?

“Je moet een doorzetter zijn, of het willen worden. Bij mij kwam de ambitie pas toen ik erachter kwam waar ik goed in was. Pas als dat duidelijk is, kun je jezelf verder ontwikkelen. Een kans als Skills Heroes helpt je dan weer een stapje vooruit.”

En als je nog niet goed weet welke studie bij je past?

“Dan kunnen vakwedstrijden ook helpen bij die zoektocht. Ik heb ontdekt dat ik grafisch ontwerp wil combineren met interieur. Hoe ik dat precies wil doen, dat weet ik nog niet. Maar door het trainen voor Skills Heroes en EuroSkills, is die ontdekkingsreis wel gestart. Ik zie zoveel nieuwe kanten van mijn vak. Dat zet heel veel deurtjes open in mijn hoofd.”

Hoe kom je erbij om grafisch ontwerper te worden?

“Ik wilde iets kiezen dat me een goed gevoel geeft, want dan ga je vanzelf mooie dingen maken. Liefst iets creatiefs, want dat zat er al vroeg in. Als kind hield ik van mooie huizen en wilde architect worden. Mijn slaapkamer had de coolste kleuren en ik liep altijd voor op dingen die hip werden. Ik wilde geen kunstacademie doen, dat vond ik niet praktisch genoeg. Toen ontdekte ik de richting grafisch ontwerpen.”

Wat geeft jou voldoening in je werk als grafisch ontwerper?

“Je maakt de wereld om je heen net een beetje mooier. Ik probeer in mijn ontwerpen de essentie te tonen. Wat ik daarmee bedoel? Er is in de wereld al zo veel over the top. Een pure boodschap raakt mensen veel meer dan een heel circus daar omheen. Ik ben goed in de achterliggende gedachte opsporen en die vertalen naar een beeld. Dat vind ik de leukste uitdaging.”

Stage, school en trainen voor EuroSkills? Hoe ga je daarmee om?

“Ik blijf soms hangen in een negatief gevoel. Dankzij de mental coaching die we als wedstrijdkandidaten krijgen, kan ik daar beter mee omgaan. Ik leer om goed te luisteren naar mezelf. Het helpt ook dat ik heel gedisciplineerd train. Mijn leraar maakt een structuur waarin helder staat wat we die dag gaan doen. Dat heb ik echt nodig. Het is druk, maar ik vind het ook heel fijn.”

Fast forward naar het jaar 2020. Hoe ziet je leven er dan uit?

“Dan heb ik werk dat helemaal ‘mijn ding’ is. Misschien woon ik dan in een mooi, oud herenhuis in Haarlem. Maar ik heb ook een fascinatie voor Scandinavische landen. Er heerst in die landen een goede sfeer waarin ik me thuis voel. Dat merkte ik tijdens mijn stage bij een reclamebureau in Stockholm. Waar ik ook ga wonen, mijn huis ontwerp ik uiteraard zelf.”